No właśnie – czy to tylko chwilowa moda? Jest nadzieja, że nie i po czasie fascynacji fast foodem, coraz bardziej doceniamy prawdziwą, nieprzetworzoną żywność. Zdrową żywność trzeba jednak wybierać mądrze, aby nie była „zdrowa” tylko z nazwy. Polecamy także sklep ze zdrową żywnością, który dostarcza zakupy do domu.

Ekologicznie czyli jak?

Jedyną gwarancją ekologicznego procesu produkcji jest certyfikat ekologiczny wydany przez odpowiednią akredytowaną jednostkę certyfikującą. Tylko wtedy mamy pewność, że jaja od szczęśliwych kur, faktycznie pochodzą z gospodarstwa, w którym zwierzęta mają dostęp do wolnego wybiegu na świeżym powietrzu. Warzywa i owoce nie są pryskane chemią rolniczą. Stosuje się tylko naturalne metody uprawy i hodowli. Dlatego zawsze warto szukać oznaczenia ekologicznej żywności – liść z białych gwiazdek na zielonym tle.

nnnnnn
logo certyfikatu ekologicznego

W ekologicznej produkcji zakazane jest stosowanie produktów genetycznie modyfikowanych, nie znajdziesz w nich szkodliwych E dodatków. Niedozwolone jest stosowanie syntetycznych konserwantów, dodatków, utrwalaczy i barwników – nawet jeśli są identyczne z naturalnymi. Pasteryzacja takiej żywności również przebiega w niższej temperaturze, dzięki czemu zawiera ona więcej składników odżywczych. Bakalie eko nie są siarkowane, a jedynie suszone. Zakazane jest także stosowanie ultra wysokich ciśnień i promieniowania. Tak restrykcyjne zasady pozwalają zachować naturalny smak żywności.

Lokalnie i sezonowo

Warto odżywiać się także lokalnie i zgodnie z rytmem natury. Wtedy dostarczamy do organizmu dokładnie tego, czego akurat potrzebujemy. Wiosną soczyste nowalijki, latem mnóstwo owoców, a zimą kiszonki, ale także świeży jarmuż, czy zimowe odmiany jabłek. Coraz popularniejsze stają się także zapomniane warzywa takie jak skorzonera, rzepa lub pasternak. Polskie warzywa są bardzo różnorodne także zimą. Najlepiej wybierać te od lokalnych ekologicznych rolników – zgodnie z zasadą jedzenia produktów z własnej strefy klimatycznej.

Oczywiście kiedy przyjdzie ochota na nieco egzotycznych owoców, też warto pamiętać, że te z certyfikatem ekologicznym nie są pryskane żadnymi pleśniobójczymi chemikaliami na czas transportu. Nie są woskowane i zachowują swój naturalny stan od zbioru aż do konsumenta. To ważne, szczególnie jeśli taki owoc podajemy naszym dzieciom.

Sklep ze zdrową żywnością

Najwygodniej usiąść przed komputerem i zamówić te wszystkie produkty online. Z dowozem do domu oczywiście 🙂 Takim sklepem jest EKOJ.PL, który dostarcza świeże ekologiczne produkty prosto do domu w Poznaniu i okolicach, w tym także w Puszczykowie, gdzie mieści się magazyn firmy. Zakupy są dostarczane specjalistycznym samochodem chłodnią, co jest szczególnie istotne, jeśli chodzi o dostawy świeżego ekologicznego mięsa i nabiału. Stały monitoring temperatury zarówno w magazynie jak i w samochodzie to priorytet.

2 samochód chłodniamniejszy

Świeże produkty są sprowadzane specjalnie na zamówienie, a oprócz nich sklep posiada bogatą ofertę bio żywności trwałej takiej jak, mąki, makarony, soki, bakalie. W tym sklepie zrobisz zakupy na cały tydzień bez wychodzenia z domu, a miły Pan kierowca wniesie ciężkie torby nawet do kuchni.

Jeśli ponad 95% powracających klientów nie przekonuje Cię do wypróbowania ekologicznych zakupów, niech zrobi to kod rabatowy -5%, który wpiszesz w koszyku składając zamówienie:

KOD RABATOWY:   47W84iCpqt

Ważny do 31.03.2016r.

Zapraszamy do sklepu:
https://ekoj.pl,
tel.: 665 44 35 65,
mail: ahoj@ekoj.pl

EKOJ.PL – E sklep bez E dodatków!

art. sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.